Echte leiders durven hun nek uit te steken

“Een roedel rondtrekkende wolven. De eerste drie zijn de oude of zieke wolven. Zij geven het tempo van de hele groep aan. Als het andersom was zouden ze achterblijven, het contact verliezen met de groep en in geval van een hinderlaag opgeofferd worden. Dan komen de vijf sterken: de frontlinie. In het centrum zijn de rest van het peloton, leden, daarna volgen weer vijf sterke wolven. Als laatste en alleen zien we de alfa. Hij regelt alles van de achterzijde. In die functie kan hij alles zien, beslissen over de richting. Hij ziet de groep bewegen volgens het tempo van de oudsten.”

Maar wie in dit inmiddels legendarische voorbeeld van leiderschap, dat we veel langs zien komen op LinkedIn, is nou de echte leider? De alfa? Tsss. Echte leiders durven hun nek uit te steken.